Sporák

Základní princip:

Základním principem sporáku je vaření, pečení a sušení. Vedlejším produktem je tepelná energie, pomocí níž dokážeme vytopit kuchyň a někdy i celý dům. Každý sporák je opatřen topeništěm, plotnou, troubou a tahovým systémem. Na rozdíl od ostatních spotřebičů je dimenzován pro vaření, čemuž je přizpůsobeno i topeniště na malé dávky paliva. Obestavba je tvořena akumulačními materiály (šamot, kachle), které akumulují uvolněnou energii a formou zdravého sálavého tepla předávají do okolí.

Fakta:

  • Primárně určen pro vaření, pečení a sušení.
  • Je schopen akumulovat přebytečnou energii a uvolňovat ji do okolí.
  • Není vhodný jako primární zdroj topení, vzhledem k malému topeništi a nutnosti častého přikládání.
  • Sporák vyzařuje zdravé sálavé teplo a jeho plášť je příjemně teplý.

Závěr:

Sporák je v tradičním pojetí určen pro chaty, chalupy a jiná starší stavení. V kombinaci s moderními prvky je vhodný i pro současné domy. Těší se již po několik staletí velké oblibě nejen kvůli chutnějším pokrmům, které lze ve sporáku připravit, ale také díky zdravému sálavému teplu.

Sporak